Zásady zdravého stravování v MŠ Kopřivnice

MŠ Francouzská

Pitný režim = dostatek tekutin: děti mají každý den ve školce k dispozici ovocný, bylinkový  nebo v zimních měsících zázvorový čaj. 100% džusy a mošty, minerálky, citronádu  a pitnou  vodu ochucenou bylinkami/máta, meduňka/. Ve třídách  si můžou děti kdykoliv nalévat nápoje.

 

Vitaminová svačinka: každý den ráno mají děti ve třídách ovoce nebo zeleninu, kterou můžou  konzumovat dle vlastní potřeby a chuti. Kromě známých druhů ovoce /jablka, hrušky, pomeranče, mandarinky ,banány atd., nabízíme i méně známe druhy ovoce např. pomelo, kaki, mango, papája.

 

Zelenina:  používáme pouze čerstvou zeleninu, která je součástí svačinek, příloh, salátu k obědu i samostatných odpoledních svačinek a polévek.

 

Kaše: minimálně 2x měsíčně mají děti na dopolední svačinku kaši např. krupicová, jáhlová, pohanková, kukuřičná, špaldová, rýžová, vločková.

 

Mléko a mléčné výrobky: součástí všech svačinek je mléčný základ, místo Ramy se používá máslo, pomazánkové máslo, sýry, tvaroh nebo lučina. Mléko je podáváno dětem minimálně jedenkrát denně (Caro, Melta, 100% holandské kakao a čisté kefírové a acidofilní mléko). Na svačinky se dávají jogurty a kysané mléčné výrobky.

 

Luštěniny a obilniny: luštěniny jsou do jídelního lístku zařazovány často z důvodů velkého obsahu bílkovin, buď jako hlavní jídlo nebo luštěninové polévky, pomazánky, saláty. V hojné míře je používáme na zahušťování pokrmu ve formě cizrnové, sójové mouky nebo hrašky.

 

Polévky: jsou většinou zeleninové - z čerstvé zeleniny, bez použití mouky. Minimálně z kuřecího, hovězího, vepřového a rybího masa.

 

Maso a masné výrobky: odebíráme pouze od prověřených dodavatelů. Zařazujeme všechny druhy masa, které jsou vhodné pro děti MŠ /čerstvé libové vepřové a hovězí, krůtí, kuřecí, králičí, rybí i zvěřinu. /Pro vysoký obsah solí nezařazujeme do jídelníčku uzeniny/ .

 

Přílohy: běžně podáváme brambory, těstoviny, rýži  např. indiánská, červená rýže, jasmínová, basmati, které střídáme s méně známými přílohami, jako jsou jáhly, bulgur, kuskus, pohanka, špaldové a celozrnné knedlíky.

 

Pečivo: nejpoužívanějším druhem je chléb žitný, celozrnný , slunečnicový , grahamový, sójový i měně obvyklý cibulový a česnekový chléb. Třikrát  do měsíce mají dětí pečený domácí moučník, např. perník, štrúdl, jogurtové, tvarohové a ovocné řezy, bublaniny apod. A nejsou výjimkou i koláče z mrkve, červené řepy, fazolí a špaldové, celozrnné a pohankové  mouky.